Skip to content

Opdrachten

Soort opdracht: Online training over Inclusieve en toegankelijke Communicatie 
Ontworpen voor: personeel van DG DEVCO en de EU Delegaties (European Commission’s Directorate-General for International Cooperation and Development)
In opdracht van: Bridging the Gap
Datum: mei 2020

Paulien Bruijn sitting behind two computer screens while facilitating an online training from her living room

Het project Bridging the Gap dat gefinancierd wordt door de EU benaderde me om een training te geven voor DG DEVCO in Brussel. Maar helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Omdat het nog wel even duurt voordat er weer fysieke meetings mogelijk zijn, hebben we besloten om in plaats daarvan voor een online training te gaan. Ik heb de originele twee daagse training omgezet in vier korte online sessies van ieder twee uur. We hebben de sessies uitgespreid over twee weken zodat de deelnemers tussen de sessies tijd hadden om huiswerk en zelfstudie te doen.

De volgende onderwerpen zijn aan de orde gekomen:

Sessie 1: Basisprincipes van de rechten van mensen met een handicap & Inclusie
Sessie 2: Communicatie met mensen met verschillende soorten beperkingen
Sessie 3: Toegankelijke & Rightsbased communicatie (incl. digitale toegankelijkheid)
Sessie 4: Het organiseren van toegankelijke events & meetings

Ik ben altijd een beetje sceptisch geweest over online trainingen, want er is vaak zo weinig ruimte voor interactie tijdens webinars. Dus heb ik besloten om de training zo levendig mogelijk te maken met korte clips, quizjes, groepsopdrachten en een gastspreker: Iris Wijnen van deafbyiris. In total deden er elf deelnemers van over de hele wereld mee aan de training in Zoom. Het was een heel speciale training met kinderen, huisdieren en andere huisgenoten op de achtergrond. Ondanks al deze begrijpelijke afleidingen waren de deelnemers ontzettend gemotiveerd en deden ze heel actief mee! Echt heel bijzonder. Dus aan het eind van de training was het moeilijk om weer afscheid te moeten nemen van deze groep geweldige groep mensen!

group picture in zoom online meeting

“The training was very interactive, with quizzes and discussion rooms that made the sessions lively and participative. We looked at many different aspects of inclusive and accessible communication and everyone felt that they had learned some key tools for being more inclusive in their work or in their everyday life” 

Liane Riordan, Web editor at the Communication Unit of DG DEVCO

Kijk op de website van Bridging the Gap voor meer info over deze training.