Skip to content

Paulien Bruijn

Ervaring

Dit is Paulien Bruijn. Ze heeft een lichte huidskleur, blauw/grijze ogen, halflang blond haar met een grijze twist. Ze draag een kleurrijke jurk met roze en gele bloemen. Op de achtergrond groene bomen en struiken.

Mijn naam is Paulien Bruijn. Ik ben zelfstandig inclusie adviseur met internationale ervaring op het gebied van inclusie van mensen met een beperking. Ik heb een passie voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid en ben een bondgenoot in de strijd voor gelijke rechten. Ik draag bij aan een inclusieve samenleving door middel van training en advies. Ik doe dit zowel Internationaal als binnen Nederland. Ik heb ervaring in de volgende gebieden:

 • Ontwikkelen en geven van (online) trainingen en workshops over Handicap Inclusieve Noodhulp, Inclusie in voedselzekerheidsprogramma’s en toegankelijke zorg.
 • Training op het gebied van handicap-inclusieve communicatie (terminologie, bejegening, toegankelijke meetings, toegankelijke documenten etc.).
 • Advies, Training en Assessments op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid op organisatie niveau.
 • Ontwikkeling van richtlijnen en praktische handleidingen over inclusie en toegankelijkheid.
 • Opleiding van trainers
 • Toerusting van ervaringsdeskundigen (in Nederland, Afrika & Azië)
 • Opzetten en begeleiden van leerplatformen/ webinars en communities of practice over inclusie.

Onder het kopje opdrachten vind je een uitgebreid overzicht van mijn recente werk binnen Nederland. Op het Engelstalige deel van mijn website vind je de details over mijn Internationale opdrachten. Heeft jou organisatie ook

Over mijn carrière

Na mijn studie Culturele Antropologie (1994-2000) heb ik een advanced master Internationale Ontwikkeling gedaan (2001). Dit was ook het begin van mijn werk carrière binnen Internationale Samenwerking. Ik ben begonnen als juniormedewerker bij ZOA (2001-2003), met de focus op inclusie van vluchtelingen en ontheemden. Daarna heb ik de stap gemaakt naar Light for the World Nederland (tegenwoordig SeeYou Foundation). Dit is een internationale organisatie die gelijke rechten voor mensen met een beperking bevordert (2003-2020). In mijn functie als Disability Inclusive Development Advisor/Specialist heb ik talloze ontwikkelings- en noodhulporganisaties, belangenorganisaties van mensen met een beperking, ervaringsdeskundigen en overheidspersoneel over de hele wereld te training en advies gegeven. Ik heb ook trainingspakketten en praktisch handleidingen over inclusie geschreven.

De afgelopen jaren heb ik mijn vaardigheden en kennis op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid binnen organisaties vergroot. Ik heb me ook verdiept in het kruispuntdenken (Intersectionaliteit) met name op het kruispunt van gender, huidskleur, LHBTQI+ & handicap.

Diensten

Ik help uw bedrijf of organisatie graag verder op het gebied van inclusie door middel van de volgende diensten:

 • Training en advies over de rechten van mensen met een handicap en het toegankelijk maken dienstverlening, programma’s en beleidsprocessen.
 • Inclusieve communicatietraining (terminologie, bejegening, toegankelijke documenten, toegankelijke meetings etc.)
 • Training en advies over inclusie op organisatieniveau: bijv. door het doen van een organisatiescan en ondersteuning in het het ontwerpen en begeleiden van het veranderingsproces.
 • Ontwikkeling van trainingspakketten en handreikingen op het gebied van inclusie en documentatie van geleerde lessen. .
 • Training van trainers: zoals training van ervaringsdeskundigen en inclusie-adviseurs.
 • Het opzetten van webinars, kennisuitwisselingsprogramma’s en communities of practice over inclusie.
 • Dagvoorzitter/facilitator van conferenties of bijeenkomsten
 • Evaluatie van handicap-inclusieve programma’s.

Neem gerust contact op voor meer informatie. Het maakt mij niet uit of je een korte training of en lang adviestraject voor ogen hebt, of misschien weet je nog niet helemaal wat er nodig is. In een vrijblijvend adviesgesprek denk ik graag mee over wat jouw organisatie nodig heeft en wat voor rol ik daar in zou kunnen spelen.

Voor meer informatie over mijn diensten binnen Internationale Samenwerking kunt u het Engelstalige deel van mijn website bekijken.

Paulien Bruijn, een vrouw van middelbare leeftijd met blond/grijs halflang haar en een witte huid. Staat voor een flipchart met post-its en vraagt om input van het publiek.

Hier sta ik voor

Hier sta ik voor als trainer en adviseur:

 • Rechtenbenadering: Ik werk vanuit het VN verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. Het principe “Niets Over Ons Zonder Ons” is daarin heel belangrijk. Ik heb zelf (tot nu toe) geen handicap, maar zet mij er voor in dat mensen met een beperking of chronische ziekte de ruimte krijgen om voor zichzelf te spreken om op die manier gelijkwaardige participatie te bereiken.
 • Participatief: ik ben niet iemand die met kant en klare antwoorden komt. Ik help mensen en organisaties zelf de oplossingen te vinden. In mijn trainingen gebruik ik allerhande participatieve methodes die helpen om de theorie te vertalen naar de praktijk.
 • Inclusief: ik doe mijn best om zoveel mogelijk barrières weg te nemen zodat iedereen kan meedoen en moedig anderen aan hetzelfde te doen.
 • Waarderend: Mensen zijn vaak bang om fouten te maken, of ze weten niet waar ze moeten starten als het gaat om inclusie. Ik waardeer wat er al goed gaat en help organisaties hier verder op door te bouwen.
 • Praktisch: ik help organisaties om stap voor stap meer toegankelijk en inclusief te worden. Zo’n proces kost tijd, maar door mijn praktische benadering wordt het overzichtelijk en kan er snel resultaat geboekt worden.
 • Klimaatvriendelijk: er is al genoeg CO2 uitstoot, dus ik neem zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer. Mijn computer wordt aangedreven door Amsterdamse zonneschijn.
Dit is Paulien Bruijn met een grote glimlach op haar gezicht. Ze heeft haar handen in de lucht en maakt het gebaar voor applaus.